wat is pluk!?
Pluk! Groenten van West is begin 2017 geïnitieerd door stadslandbouwcollectief Cityplot. Ann Doherty en Kiki Muyres richtten het project samen op, te beginnen bij de Fruittuin van West, en vanaf 2021 met nog een locatie bij boerderij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder. Tegenwoordig verbouwen we voedsel op iets minder dan één hectare en bieden we ruim 225 oogstaandelen aan lokale Amsterdammers.We zijn gevestigd op hetzelfde land als een aparte zelfoogstboomgaard - de Fruittuin van West. Onze velden liggen verspreid over het terrein van de Fruittuin van West, dus het is wel even lopen om te oogsten. De Fruittuin is een levendige locatie, met een goed gesorteerde biologische winkel, een mooi café en regelmatig activiteiten en evenementen. Er zijn koeien, varkens, lammetjes en kippen, en het publiek kan fruit en bessen plukken en eieren rapen (en betalen in de winkel op weg naar buiten).
Edu, Gen, Ily, Erik en Yoshy zijn de Fruittuinboeren.
De oogsttijd is donderdag van 13.00-17.00 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.
︎
Fruittuin van West
Tom Schreursweg 48
1067 MC Amsterdam
Er is een parkeerplaats voor auto's en fietsen. Loop door de winkel en als je buiten komt volg je de oranje Pluk! bordjes naar onze kas achterin de boomgaard.
Interesse in een oogstaandeel voor 2023? Lies hier meer
Wat is een CSA-boerderij?
CSA staat voor Community Supported Agriculture, en dat is precies wat het is - een non-profit partnerschap tussen de tuinders en de gemeenschap (leden met een oogstaandeel) waarin de verantwoordelijkheden, risico's en beloningen van de tuinderij worden gedeeld. Je neemt deel aan een CSA door vooraf een deel van de oogst van een heel seizoen te kopen. Dit geeft de tuinderij de nodige financiële zekerheid - zodat we het geld beschikbaar hebben om op te starten aan het begin van het jaar, een tijd waarin we zaden, planten en nieuwe materialen moeten kopen.
In ruil daarvoor wordt alles wat wordt verbouwd gedeeld onder de CSA-oogsters. Als er overschotten zijn, delen jullie in de overvloed, en als de oogst mislukt, delen jullie in dat risico. Als tuinders beloven wij een grote diversiteit aan gewassen te zaaien, te planten en te verzorgen, zodat er altijd iets lekkers te oogsten valt.
De voordelen van onze eigen oogst CSA:
- Directe band met het land, de planten en de mensen die jouw voedsel produceren
- Vers, lokaal en voedzaam voedsel. Door zelf te oogsten ben je betrokken bij de kortst mogelijke keten en heb je toegang tot seizoensgebonden voedsel wanneer het het meest vers en voedzaam is
- Leren en inspiratie. Je leert en raakt meer geïnspireerd door regelmatige betrokkenheid bij de planten, het land en de boeren. Er zijn ook mogelijkheden om je kennis te verdiepen; van groepen die recepten delen en mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, tot educatieve workshops op de boerderij en binnen ons netwerk
- Een gemeenschap opbouwen. Maak contact met een bredere gemeenschap met wie je het plezier en de voldoening van het verbouwen, oogsten en koken van heerlijke seizoensproducten kunt delen
- Transparantie. Je ziet precies hoe je geld wordt geïnvesteerd en hoe je voedsel wordt geteeld
- Behoud van genetische diversiteit en zelfredzaamheid door middel van zaad sparen
- Het opbouwen van nieuwe kennis over landbouw en het levend houden van bestaande kennis zodat deze kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties
- Het verminderen van CO2-uitstoot en olie-afhankelijkheid door lokaal te eten
- Het creëren van ruimtes waar toekomstige boeren (inclusief onze stagiaires en vrijwilligers) kunnen leren; waar mensen van alle leeftijden kunnen deelnemen aan het groei- en oogstproces, en waar iedereen kan ontspannen, zich kan inzetten en plezier kan beleven
Hieronder staat een video alles over Pluk! uit 2018.