Over    Doe mee!    Vrijwilliger    Doneer


ontmoet de Tuinders

2024


Marie-José
Tuinder bij Pluk!Boterbloem
Marie-José werkt sinds 2021 bij Pluk!Boterbloem. Eerst als stagiaire, tijdens haar Warmonderhof-studie. Per 2022 als tuinder. Ze ziet het als voorrecht dat ze bij kan dragen aan Pluk, met als doel een prachtige plek te creëren en op een duurzame manier gezonde groenten te verbouwen. Ze geniet ervan om buiten te zijn en te zien hoe de bietjes opkomen, hoe de lepelaar overvliegt, hoe de kolen er prachtig uitzien in een vers gewied bed. Mooi om dit te delen met de betrokken oogsters die wekelijks langs komen.



Eliska
Tuinder bij Pluk!Boterbloem
Toen Eliska op een strand in Sicilië een boek las over een vrouw die midden in Dublin een tuin begon, wist ze dat ze meer wilde weten over het verbouwen van groenten. Dus volgde ze midden in de pandemie een online cursus. Ann Doherty gaf de cursus, en Eliska werd steeds enthousiaster over het biologisch verbouwen van voedsel. Toen ze Pluk! bij de Fruittuin van West bezocht, wist ze dat dit was wat ze wilde doen in het leven! Kort daarna werd ze vrijwilliger en begon ze in 2021 op Warmonderhof. Het stond buiten kijf dat ze haar stage bij Pluk! wilde doen. Voor ze het wist was ze onderdeel van deze prachtige gemeenschap en wilde ze nooit meer weg.

Dorien
Tuinder bij Pluk!Boterbloem
Nieuwsgierig naar het boerenleven vertrok Dorien naar Zweden om daar op kleinschalige biologische boerderijen te werken. Ze leerde meer over het telen van groente, het houden van schapen en hoeveel plezier het geeft om met een groep mensen op het land te werken en wonen. Haar interesse in het toewerken naar meer lokale, sociale en natuurvriendelijke voedselsystemen groeide en eenmaal terug in Nederland werd dit niet minder. Een van de Zweedse boeren had haar verteld over de Warmonderhof en in 2021 begon Dorien daar een opleiding. Ze startte haar stage bij Pluk! en hier werkt ze sindsdien nog steeds met veel plezier op de tuin, te midden van een mooie gemeenschap van mede-tuinders (in spe), oogsters en vrijwilligers.


Stage

We hebben een geweldig en toegewijd team van stagiaires bij Pluk. Als je bij ons stage wilt lopen, neem dan contact met ons op!




Tuinders door de jaren heen




Ann - Pluk co-founder
2017-2022
Ann is een stadsboerin, opvoeder, imker en wormencomposteerder die werkt binnen het Cityplot collectief. Ze heeft stadslandbouw gestudeerd aan de Universiteit van Guelph en op Warmonderhof in Nederland, en heeft een Permacultuur Ontwerp Certificaat van Linder van den Heerik. Ze was 16 jaar lang communicatiecoördinator voor de wereldwijde milieufederatie Friends of the Earth International voordat ze in 2011 besloot de sprong naar stadslandbouw te wagen. In 2017 was ze mede-initiatiefnemer van Pluk!, en werkte daar tot eind 2022 toen ze de coördinatie van de tuin van Stadsboerderij Osdorp overnam. Ze komt oorspronkelijk uit New England, maar woont en tuiniert al drie decennia in Amsterdam. Neem contact op met Ann: ann@cityplot.org




Annie
2019-2021
In 2015 besefte Annie in India, toen ze onderzoek deed voor haar Master in Culturele Antropologie, dat ze boerin wilde worden. Toen ze onderzocht hoe mensen hun voedselsoevereiniteit beschermden door middel van biologische landbouwpraktijken, realiseerde ze zich dat we meer dan onderzoek mensen nodig hebben die weten hoe ze biologisch voedsel moeten verbouwen! Sindsdien heeft ze op biologische boerderijen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland gewerkt. Aangekomen in Amsterdam in de zomer van 2018 begon ze meteen met vrijwilligerswerk bij Pluk! CSA, en werd hier 3 jaar lang een van de boeren. Pluk! heeft het leven van zoveel mensen veranderd, en ze voelt zich zo vereerd en dankbaar dat ze deel uitmaakt van deze ongelooflijke gemeenschap van boeren, oogsters, vrijwilligers, stagiairs en bodemleven!

Irma
2022
Na haar studie antropologie en haar werk in de sociale sector, kwam Irma voor het eerst in aanraking met biologische landbouw en agroecologie op een CSA in Brazilië. Daar ervoer ze hoe de antwoorden op de vele problemen in de wereld waar we mee te maken hebben, daar liggen, in onze grond, ons voedsel en gemeenschapsvorming. Ze werkte al met voedsel en gemarginaliseerde mensen en ging toen aan de slag met kleinschalige boeren en de toegankelijkheid van biologisch regionaal voedsel. Tijdens Covid en terug in Nederland was het een goede gelegenheid om Warmonderhof te beginnen en meer te leren over landbouw in praktische zin. Met landbouw onderzoekt Irma hoe we onze relatie met het land kunnen herstellen en opnieuw opbouwen door ermee te werken, en hoe we de positie van boeren kunnen versterken. Ze is actief in Toekomstboeren en het Agroecologie Netwerk.



Hieke
2022-2023

Hieke werkte graag bij Pluk!; het is een voorrecht om buiten te kunnen werken, haar in de wind en in gezelschap van vogels, vlinders en insecten. Door biologisch te telen wil ze bijdragen aan meer biodiversiteit, een gezondere bodem en frisse lucht en kan ze mensen in de stad de kans geven te kiezen voor groenten die niet schadelijk zijn voor de planeet. Bouwen aan gemeenschappen is erg belangrijk voor haar; samen met tuindercollega's, stagiaires, vrijwilligers, plukkers en bezoekers probeert ze van elke dag op het land een bijzondere te maken! Als je Hieke tegenkomt tijdens het wieden, zaaien, planten of gewasverzorging, kun je altijd een gesprek beginnen over duurzaamheid, het weer, de toestand van de wereld en het leven in het algemeen.

Pluk! GROENTEN VaN WEST

Pluk! Groenten van West is een levendige gemeenschap van mensen die waarde hecht aan lokaal, gezond biologisch voedsel.



Contact        

Contact us ︎
plukboterbloem@cityplot.org


Follow us        

InstagramPluk@BB

Nieuwsbrief       

Pluk@Boterbloem Newsletter sign up
 


ons vinden        

Pluk! Boterbloem
Ecologische Boerderij de Boterbloem
Lutkemeerweg 262
1067 TH Amsterdam
︎Map


Pluk! Fruittuin
Fruittuin van West
Tom Schreursweg 48
1067 MC Amsterdam
︎Map
Stichting Cityplot KVK-nummer 67877729