ZOMERPOSTELEIN
•SUMMER PURSLANE

Over de groente
Zomerpostelein is een goede bron voor omega-3 voor mensen die geen vis eten. Er wordt zelfs gezegd dat zomerpostelein de beste bron hiervoor is. Postelein wordt al eeuwen gegeten over de hele wereld. In de outheid stond de plant bekend om zijn helende krachten en Plinius de Oudere (ca. 70 vC) adviseerde om de plant als amulet te dragen om het kwaad te bestrijden.

We zijn vele variaties van deze plant in het wild. Het blad is sappig met een milde lichtzoute smaak. Het heeft een sterke penwortel en kan goe domgaan met arme droge grond. De plant is een lage kruiper, wordt maximaal 30 cm hoog en heeft een rode steel. De bloemen zijn klein, stervormig en geel.
About
Purslane is one of the best sources of omega-3 fatty acids for vegans, vegetarians, and other people who do not or cannot eat fish. In fact, purslane is said to be the richest source of omega-3 fatty acids among cultivated green leafy vegetables.
Purslane has been eaten worldwide for centuries - In antiquity, its healing properties were thought so reliable that Pliny the Elder aA Roman Philosopher and naturalist - circa 70 AD) advised wearing the plant as an amulet to expel all evil. There are many forms of this plant growing in the wild. It has a succulent, juicy leaf with a mild flavour that is slightly salty. It has a strong tap root so it can cope well with poor and dry soils although the crop is better if more water is available. It is also low growing, at around 30 cm tall, with short, fat reddish stems and pairs of succulent leaves. The flowers are small, star shaped and yellow.
Hoe oogst je?
Knip een takje van de plant af; laat tenminste twee bladeren voor verdere groei.
How to harvest?
Cut a sprig off the plant, leaving at least two leaves for regrowth.


Bewaren
Bewaar in de koelkast zonder deze eerst te wassen. Was de groente pas vlak voor gebruik.
Storage
Summer purslane should be stored in the fridge, unwashed. Only wash purslane just before you intend to use it.
Koken info
Je kunt postelein op een aantal verschillende manieren bereiden: koken, wokken of roerbakken, stamppot maken, er soep van trekken of het rauw in salades verwerken.
Cooking info
You can prepare purslane in a number of different ways: boil, stir-fry or stir-fry, make stew, make soup from it or use it raw in salads.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎