winterpostelein
•winter purslane

Over de groente
Winterpostelein is een minder bekend maar heerlijk en gezond groentje! Niet te verwarren met de grotere en meer sappige zomerpostelein, vormt de winterpostelein een rozet van kleine blaadjes. Naast een hoog vitamine C-gehalte zit winterpostelein boordevol magnesium, kalium en ijzer. Dit gewas was een populaire voedselbron voor de inheemse Amerikanen, die het ook gebruikten tegen reuma en oogpijn.

About
Winter purslane, also known as Claytonia or miner’s lettuce, is a lesser known but delicious and healthy green! Not to be confused with the larger and more succulent summer purslane, winter purslane crop forms a rosette of small leaves. In addition to a high vitamin C content, winter purslane is packed with magnesium, potassium and iron. This crop was a popular food source for Native Americans, and they also used it to treat rheumatism and eye pain.
Hoe oogst je?
Snij de bladeren een paar cm van de grond.
How to harvest?
Harvest the leaves a few cm from the soil so they can grow back.

Bewaren
Winterpostelein kan het best vers worden gegeten, omdat het niet lang kan worden bewaard. De afgesneden bladeren kunnen losjes in een schaal worden gelegd en afgedekt met een vochtige doek ongeveer zes tot acht dagen in de koelkast worden bewaard.
Storage
Winter purslane is best eaten fresh, as it cannot be stored for long. The cut leaves can be placed loosely in a bowl and covered with a damp cloth for about six to eight days in the refrigerator.
Kook info
Winterpostelein kan rauw of gekookt worden gegeten. Bijna de hele plant is eetbaar; de jonge blaadjes, stengels en bloemen smaken rauw het best, terwijl de wortels en oudere bladeren gekookt heerlijk zijn.
Cooking info
Miner’s lettuce can be enjoyed raw or cooked. The entire plant is edible; the young leaves, stems and flowers taste best raw, while the roots and older leaves are delicious cooked.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎