Vietnamese koriander
•Vietnamese cilantro

Over de groente
Vietnamese koriander wordt ook wel Cambodjaanse munt genoemd of daun laksa.
Het is een kruid met langwerpige blaadjes uit de duizendknoopfamilie. Het lijkt erg op perzikkruid, wat we op het veld als onkruid beschouwen. Het is dus helemaal geen familie van de munt of koriander zoals niet alleen de naam maar ook de smaak zou doen vermoeden. De geur is fris-zurig en het smaakt een beetje peperig, scherp. Typisch kruid voor de Vietnamese keuken, maar wordt ook gebruikt in oa. Thailand, Indonesië, Cambodja.
About
Vietnamese coriander is also called Cambodian mint or daun laksa.
It is a herb with long leaves from the knotweed family. It looks al lot like lady’s Thumb, what we condier a weed in the field. It is not at all related to the mint or coriander as not only the name but also the taste would
suspect. The smell is fresh-sourish and it tastes a bit peppery, sharp. Typical herb for Vietnamese cuisine, but is also used in Thailand, Indonesia, Cambodia, among others.
Hoe oogst je?
Je plukt de blaadjes. De houtige stengels laat je beter buiten beschouwing.
How to harvest?
You pick the leaves. The woody stems are best left out.


Bewaren
In de koelkast, met een nat keukenpapiertje in een dichte, plastic zak nog een paar dagen tot een week te bewaren.

Storage
Store in the refrigerator , with a wet kitchen towel in a closed, plastic bag for a few days to a week.

Kook info
De verse blaadjes eet je rauw in hun geheel of in dunne reepjes in de soep (heel typisch in de laksa, vandaar zelfs de Maleisische naam daun laksa), in stoofpotjes, salades en Vietnamese lenterolletjes (Nems).
Cooking info
You eat the fresh leaves raw entirely or in thin strips in soup (very typically in laksa, hence even the Malaysian name daun laksa), in stews, salads and Vietnamese spring rolls (Nems).


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎