tuinbonen
•fava beans

Over de groente
Tuinbonen zijn de witgroene zaden van een vrij grote viltachtige peul, en zijn wat bitter van smaak. Ze hebben de specifieke smaak door het aanwezige looizuur in de boon; hoe ouder de boon hoe sterker de smaak. Je kunt ze makkelijk doppen door de peul op de bolle kant open te drukken en de zaden eruit te halen. Het is een zeer eiwitrijk gewas en door het hoge vitamine B en C gehalte zijn ze extra gezond.
De bonen zijn beter verteerbaar wanneer je bonenkruid meekookt.
About
Fava beans are the white-green seeds of a rather large felty pod, and are somewhat bitter in taste. They have a specific taste due to the tannic acid present in the bean; the older the bean, the stronger the taste. You can easily shell them by pressing the pod open on the rounded side and taking out the seeds. It is a very protein-rich crop and the high vitamin B and C content makes them extra healthy.
The beans are more digestible when you cook savory/bean herb with them.

Hoe oogst je?
Snij of knip de peul van de plant met uw mes of schaar, of draai een peul voorzichtig een paar keer in een cirkel tot hij in uw hand afvalt.
How to harvest?
Cut or snip the pod from the plant with your knife or scissors, or gently twist a pod in a circle a few times until it falls off in your hand.



Bewaren
Tuinbonen kunnen het beste in de peul tot ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaard worden.
Om ze in te vriezen dienen ze van tevoren gedopt en geblancheerd te worden.
Storage
Fava beans are best stored in the pod for up to about five days in the refrigerator.
To freeze them, they should be shelled and blanched in advance.



Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎