Spruittoppen
•Tops of brussel sprout plants

Over de groente
In de top van de spruitplant, een koolsoort, groeit een soort mini bladkooltje. Dit is ook oogstbaar. Het smaakt spruitachtig, maar niet zo sterk als de spruitjes zelf.
Door deze top uit de plant te snijden, zullen de spruiten sneller dikken waardoor eerder geoogst kan worden. Ook zal de spruitzetting gelijkmatiger zijn en zal het oogstgewicht toenemen. Kortom, een win-win situatie.
About
A kind of mini leaf cabbage grows in the top of the Brussels sprout plant, a variety of cabbage. This is also harvestable. It tastes sprout-like, but not as strong as the sprouts themselves.
By cutting this top from the plant, the sprouts will thicken faster, allowing earlier harvesting. Also, sprouting will be more even and harvest weight will increase. In short, a win-win situation.
Hoe oogst je?
Snijdt de top uit de plant met een scherp mes. De top wordt gevormd door jonge bladeren, die losjes over elkaar gevouwen zijn en daardoor een soort bolletje vormen.
How to harvest?
Cut the top from the plant with a sharp knife. The top is formed by young leaves, which are loosely folded over each other to form a ball-like shape.


Bewaren
In een afgesloten zakje zijn de bladeren een kleine week houdbaar in de koelkast.
Storage
In a sealed bag, the leaves will keep for just under a week in the fridge.
Kook info
Te bereiden als een bladkool, zoals paksoi of palmkool.
Cooking info
To be prepared like a leaf cabbage, such as pak choi or kale.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎