shiso
•shiso
Over de groente
Shiso is een aromatisch kruid, met kartelvormige randen, en komt uit dezelfde botanische familie als munt. Hoewel het ook wel Japanse basilicum wordt genoemd vanwege de licht kaneelachtige smaak. Het kruid is vooral bekend in de Japanse keuken waar het traditioneel bij sushi en sashimi wordt geserveerd. Het is lastig om de smaak in één categorie te plaatsen; het is kruidig en pittig, maar ook fris. Je proeft noten van koriander, basilicum, kaneel, anijs en ergens heeft het ook iets weg van citrus. Kortom: shiso is niet te vergelijken met andere kruiden. Er zijn twee soorten shiso die in de keuken worden gebruikt: groene shiso en rode shiso (maar het zijn eerder paarse bladeren). De groene variant komt het meeste voor, en heeft meer smaak. De rode shiso bladeren zijn ook eetbaar, je moet alleen wel van de bittere, samentrekkende smaak houden. Daarom worden ze vooral gebruikt als kleurstof voor bijvoorbeeld ingemaakte pruimen (umeboshi) en ingemaakte gember. Of voor siroop!
Shiso is een aromatisch kruid, met kartelvormige randen, en komt uit dezelfde botanische familie als munt. Hoewel het ook wel Japanse basilicum wordt genoemd vanwege de licht kaneelachtige smaak. Het kruid is vooral bekend in de Japanse keuken waar het traditioneel bij sushi en sashimi wordt geserveerd. Het is lastig om de smaak in één categorie te plaatsen; het is kruidig en pittig, maar ook fris. Je proeft noten van koriander, basilicum, kaneel, anijs en ergens heeft het ook iets weg van citrus. Kortom: shiso is niet te vergelijken met andere kruiden. Er zijn twee soorten shiso die in de keuken worden gebruikt: groene shiso en rode shiso (maar het zijn eerder paarse bladeren). De groene variant komt het meeste voor, en heeft meer smaak. De rode shiso bladeren zijn ook eetbaar, je moet alleen wel van de bittere, samentrekkende smaak houden. Daarom worden ze vooral gebruikt als kleurstof voor bijvoorbeeld ingemaakte pruimen (umeboshi) en ingemaakte gember. Of voor siroop!
About
Shiso is an aromatic herb, with serrated edges, and is from the same botanical family as mint. Although it is also called Japanese basil because of its slightly cinnamon-like flavour. The herb is best known in Japanese cuisine where it is traditionally served with sushi and sashimi. It is hard to put the flavour into one category; it is spicy and tangy, but also fresh. You can taste notes of coriander, basil, cinnamon, aniseed and somewhere it also has a hint of citrus. In short: shiso is unlike any other spice. There are two types of shiso used in cooking: green shiso and red shiso (but they are rather purple leaves). The green variety is most common, and has more flavour. The red shiso leaves are also edible, you just have to like the bitter, astringent taste. This is why they are mainly used as colouring for pickled plums (umeboshi) and pickled ginger, for example. Or for syrup!
Shiso is an aromatic herb, with serrated edges, and is from the same botanical family as mint. Although it is also called Japanese basil because of its slightly cinnamon-like flavour. The herb is best known in Japanese cuisine where it is traditionally served with sushi and sashimi. It is hard to put the flavour into one category; it is spicy and tangy, but also fresh. You can taste notes of coriander, basil, cinnamon, aniseed and somewhere it also has a hint of citrus. In short: shiso is unlike any other spice. There are two types of shiso used in cooking: green shiso and red shiso (but they are rather purple leaves). The green variety is most common, and has more flavour. The red shiso leaves are also edible, you just have to like the bitter, astringent taste. This is why they are mainly used as colouring for pickled plums (umeboshi) and pickled ginger, for example. Or for syrup!
Hoe oogst je?
Oogst van een plant die minstens 20cm hoog is, knip de top er uit (vergelijkbaar met oogst basilicum)
Oogst van een plant die minstens 20cm hoog is, knip de top er uit (vergelijkbaar met oogst basilicum)
How to harvest?
Harvest from a plant at least 20cm tall, cut out the top (similar to harvest basil)
Harvest from a plant at least 20cm tall, cut out the top (similar to harvest basil)
Bewaren
Als je ze in de koelkast wil bewaren leg je de bladeren boven op elkaar. Neem vervolgens een stevig stuk keukenpapier, bevochtig het en leg de bladeren erop. Dek de bladeren af met nog een laag vochtig keukenpapier en doe ze in een goed afgesloten plastic bakje. Zo bewaar je de shiso twee weken in de koelkast.
Fijngesneden bladeren doe je gewoon in een diepvries bakje en bewaar je tot wel drie maanden. Je kunt ze bevroren toevoegen aan pasta, noedels, salades en dressings.
Als je ze in de koelkast wil bewaren leg je de bladeren boven op elkaar. Neem vervolgens een stevig stuk keukenpapier, bevochtig het en leg de bladeren erop. Dek de bladeren af met nog een laag vochtig keukenpapier en doe ze in een goed afgesloten plastic bakje. Zo bewaar je de shiso twee weken in de koelkast.
Fijngesneden bladeren doe je gewoon in een diepvries bakje en bewaar je tot wel drie maanden. Je kunt ze bevroren toevoegen aan pasta, noedels, salades en dressings.
Storage
If you want to keep them in the fridge, lay the leaves on top of each other. Then take a firm piece of kitchen paper, moisten it and place the leaves on top. Cover the leaves with another layer of damp kitchen paper and put them in a tightly sealed plastic container. This will keep the shiso in the fridge for a fortnight.
Simply put finely chopped leaves in a freezer container and store for up to three months. You can add them frozen to pasta, noodles, salads and dressings.
If you want to keep them in the fridge, lay the leaves on top of each other. Then take a firm piece of kitchen paper, moisten it and place the leaves on top. Cover the leaves with another layer of damp kitchen paper and put them in a tightly sealed plastic container. This will keep the shiso in the fridge for a fortnight.
Simply put finely chopped leaves in a freezer container and store for up to three months. You can add them frozen to pasta, noodles, salads and dressings.
Kook info
Shiso is enorm veelzijdig. Zo is het fijngehakt erg lekker in noedelgerechten en salades. Ook kun je het frituren als tempura. Het is heerlijk om water mee op smaak te brengen, mix bijvoorbeeld wat rode shiso met frambozen, of groene shiso met limoen en komkommer voor een verfrissend drankje.
Shiso is enorm veelzijdig. Zo is het fijngehakt erg lekker in noedelgerechten en salades. Ook kun je het frituren als tempura. Het is heerlijk om water mee op smaak te brengen, mix bijvoorbeeld wat rode shiso met frambozen, of groene shiso met limoen en komkommer voor een verfrissend drankje.
Cooking info
Shiso is enormously versatile. For instance, finely chopped it is very tasty in noodle dishes and salads. You can also deep-fry it as tempura. It is great to flavour water with, for example mix some red shiso with raspberries, or green shiso with lime and cucumber for a refreshing drink.
Shiso is enormously versatile. For instance, finely chopped it is very tasty in noodle dishes and salads. You can also deep-fry it as tempura. It is great to flavour water with, for example mix some red shiso with raspberries, or green shiso with lime and cucumber for a refreshing drink.
Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎