Peterselie • Parsley

Over de plant
Peterselie is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Hoewel het in Vlaanderen tot de groente behoort, wordt het in Nederland bij de kruiden gerekend. Het wordt geteeld voor het blad dat een frisse, hartige en lichtpittige smaak heeft. We kennen de ‘platte’ peterselie (deze is iets sterker van smaak) en de krulpeterselie. Voornamelijk wordt het kruid rauw gebruikt in salades en als garnering, maar het kan ook worden gebruikt in warme maaltijden. Peterselie bladeren en stengels bevatten veel vitamines en mineralen.
About
Parsley originates from the Mediterranean region. Although in Flanders it is a vegetable, in the Netherlands it is considered a herb. It is grown for its leaves, which have a fresh, savoury and slightly spicy taste. We know the flat leaf parsley (which has a slightly stronger flavour) and the curled leaf parsley. The herb is mainly used raw in salads and as a garnish, but it can also be used in hot meals. Parsley leaves and stems contain many vitamins and minerals.
Hoe oogst je?
Oogsten met een schaar.
How to harvest?
Harvest with scissors.

Bewaren
Peterselie kan in nat keukenpapier enkele dagen in de koelkast bewaard worden.
Storage
Parsley can be kept in wet kitchen paper in the refrigerator for a few days.

Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎