PALMKOOL
•DINOSAUR KALE

Over de groente
De wintergroente is ook wel bekend als “Cavolo Nero” (zwarte kool) en is afkomstig uit Toscane, Italië. Hij is nauwverwant aan boerenkool. De naam “palmkool” heeft hij te danken aan zijn uiterlijk: door zijn lange smalle bladeren vanuit één stronk lijkt hij veel op een klein palmboompje.
About
Also known as “Cavolo Nero” (black kale), or "Dinosaur Kale" this winter vegetable finds its origin in Tuscany, Italy. It is closely related to kale. It owes its name “Dinosaur Kale” because of the blue-green coloured bumpy leaves, reminiscent of reptile skin.

Hoe oogst je?
Oogst het onderste grote blad door het van de stam af te knakken. Niet te veel blad van één plant oogsten.
How to harvest?
Harvest the biggest leaves lowest on the plant by snapping it off the main stem. Don’t harvest too many leaves at once.


Pluk! Harvest_Dinosaur Kale from Pluk on Vimeo.

Bewaren
Het best kan de palmkool zo snel mogelijk gegeten worden, maar kan tot ongeveer drie dagen bewaard worden in de koelkast. Palmkool kan worden ingevroren; dit doe je door de palmkool eerst te blancheren en vervolgens koud af te spoelen en verpakt in de vriezer te leggen.

Storage
It is best to eat as fresh as possible, but it can be stored in the refrigerator for up to three/four days. You can freeze Tuscan Kale; you do this by blanching it first and rinsing it with cold water, then place it in the freezer.
Kook info
Het blad net als bij boerenkool van de nerven rissen, of de uitstekende stelen wegsnijden. Hoewel je deze wel kunt eten zijn de stelen vrij hard. 
Het blad kun je in z’n geheel wokken of grillen, maar voor het koken snijden of plukken we dit in stukken. Net als bij boerenkool. Ruim water aan de kook brengen en in 15 minuten gaar koken.
Cooking info
Strip the leaves from the central vein as with kale, or cut away the protruding stems. Although you can eat these, the stems are quite hard. You can stir-fry or grill the leaf in its entirety, but cut or tear it into pieces before cooking. Similar to kale. Cook for 15 minutes in plenty of boiling water.



Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎