PALMKOOL
•DINOSAUR KALE

Over de groente
Deze wintergroente is ook wel bekend als “Cavolo Nero” (zwarte kool) en is afkomstig uit Toscane, Italië. Hij is nauwverwant aan boerenkool. De naam “palmkool” heeft hij te danken aan zijn uiterlijk: door zijn lange smalle bladeren vanuit één stronk lijkt hij veel op een klein palmboompje.
About
Also known as “Cavelo Nero” (black kale), or "Dinosaur Kale" this winter vegetable finds it’s origin in Tuscany, Italy. It is closely related to kale. It owes its name “Dinosaur Kale” because of the blue-green coloured bumpy leaves, reminiscent of reptile skin.

Hoe oogst je?
Oogst het onderste grote blad door het van de stam af te knakken. Niet te veel blad van één plant oogsten.
How to harvest?
Harvest the biggest leaves lowest on the plant by snapping it off the main stem. Don’t harvest too many leaves at once.


Pluk! Harvest_Dinosaur Kale from Pluk on Vimeo.

Bewaren
Het best kan de palmkool zo snel mogelijk gegeten worden, maar kan tot ongeveer drie dagen bewaard worden in de koelkast. Palmkool kan worden ingevroren; dit doe je door de palmkool eerst te blancheren en vervolgens koud af te spoelen en verpakt in de vriezer te leggen.

Storage
It is best to eat as fresh as possible, but it can be stored in the refrigerator for up to three/four days. You can freeze Tuscan Kale; you do this by blanching it first and rinsing it with cold water, then place it in the freezer.
Koken info
Nadat u de bladeren hebt verwijderd en geschild, kunt u de kardoen gratineren, of gebakken en bedekt met kaas, of in een soep verwerken.
Cooking info
After you remove the leaves and peel them, try a cardoon gratin, or fried and covered with cheese, or in a soup.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎