Pak Soi•Pak Choi

About
Paksoi, of pak-choy, behoort tot de koolsoorten en is van Aziatische origine. Echter, behoort het, net als andijvie en sla, tot de bladgroenten en heeft het niet-sluitende bladeren. De donkergroene komvormige bladeren vormen een bladrozet, vanuit hun lange en vlezige bladstelen die meestal helderwit zijn. Van paksoi zijn, net als bij snijbiet, zowel het blad als de steel eetbaar. Het wordt veelal gebruikt voor salades (jonge bladeren met name), in stamppot en roerbakgerechten. Paksoi heeft een licht pittige smaak en een knapperige textuur.
Over de groente
Pak choi, or bok choy, belongs to the cabbage family and is of Asian origin. However, like endive and lettuce, it belongs to the leafy vegetables and has non-closing leaves. The dark green bowl-shaped leaves form a rosette from their long and fleshy petioles which are usually bright white. Like chard, both the leaves and stems of pak choi are edible. It is often used in salads (especially young leaves), in stews and stir-fry dishes. Paksoi has a slightly spicy flavour and a crispy texture.
Hoe oogst je?
Oogst de volle plant aan de basis en snijd de stengel met een mes zo dicht mogelijk bij de grond af.
How to harvest?
Harvest the full plant at the base using a knife to cut the stem as close to the soil as possible.

Bewaren
Paksoi kan het beste vers gebruikt worden. Voor bewaring kan het in een open plastic zak in de koelkast gelegd worden, zo blijft het enkele dagen goed. Om paksoi in te vriezen, moet hij eerst twee minuten geblancheerd worden en daarna verpakt.
Storage
Pak choi is best used fresh. To store it, place it in an open plastic bag in the refrigerator and it will keep for several days. To freeze pak choi, first blanch it for two minutes and then seal it.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎