Paardenbloem • Dandelion

Over de plant
Hoewel Taraxacum Officinale bij Pluk de meest voorkomende soort is, is het slechts een van de vele paardebloem soorten. Van wortel tot bloem zijn paardenbloemen zeer voedzame planten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn rijk aan antioxidanten en worden veel in gezondheidsproducten en in thee gebruikt. Paardenbloemblad - en stengel kunnen enigszins bitter zijn. Koken helpt om de smaak te verbeteren. Probeer het eens met wat olijfolie en knoflook te bakken. De bloemen kunnen als garnering op allerlei gerechten worden gebruikt. Het populairste recept is die van onze oogster; Henriette’s Paardebloementaart. Zie receptinfo onder.
About
While Taraxacum Officinale is the most common type found at Pluk, it is only one of many Dandelion species. From root to flower, dandelions are highly nutritious plants loaded with vitamins, minerals, and fiber. High in antioxidents it is popular in health care products as well as in tea form. Although dandelion greens can be somewhat bitter, cooking helps improve their flavor. Try sauteing the greens with a bit of olive oil and chopped garlic. The flowers can be used as a garnish on all kinds of dishes. The most popular recipe among our harvesters is Henriette’s Dandelion flower cake - see recipe info below.
Hoe oogst je? 
Oogsten met de handen
How to harvest?
Harvest with hands.

Bewaren
Vers is hij het lekkerst, maar in een zakje in de koelkast is hij enkele dagen houdbaar.
Storage
Best consumed fresh, although kept refrigerated in a bag, it can last for a few days.
Recept
Overheerlijke taart ontwikkeld door Plukker Henriette Walz. Veganistisch en ongelooflijk vochtig!

300 g bloem
1 pakje bakpoeder
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker
250 ml soja- of amandelmelk
135 ml olie
1 TL azijn
1/2-1 citroensap en -rasp
2/3 kopje paardenbloemen

Meng alle natte ingrediënten in een kom, meng alle droge ingrediënten met de bloemen in een andere kom; meng snel door elkaar. Bak op 180 graden voor ongeveer een uur. Glaceer met een mengsel van citroensap en poedersuiker.
Recipes
Seriously delicious cake developed by Plukker Henriette Walz. It’s vegan and incredibly moist!

300 g flour
1 package baking powder
150 g sugar
1 package vanilla sugar
250 ml soy or almond milk
135 ml oil
1 TL vinegar
1/2-1 lemon juice and zest
2/3 cup dandelion flowers

Blend all wet ingredient in one bowl, mix all dry ingredients with the flowers in another one; mix together quickly. Bake at 180 degrees for about one hour. Glaze with a mixture of lemon juice and powdered sugar.

Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎