Munt • MINT

Over de plant
Munt is een overblijvend kruid met zeer geurige, getande bladeren en kleine paarse, roze of witte bloemen. Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Er zijn veel soorten munt, allemaal geurend, glanzend of donzig, glad of gekreukt, felgroen of bont. Bij Pluk hebben we veel soorten: marokkaanse munt, groene munt, basilicummunt, ananasmunt en appelmunt. 
About
Mint is a perennial herb with very fragrant, toothed leaves and tiny purple, pink, or white flowers.
Mint does a lot for digestion. The  plant contains menthol, a substance that helps enzymes in your digestive system function better. There are many varieties of mint—all fragrant, whether shiny or fuzzy, smooth or crinkled, bright green or variegated. We have many types at Pluk—Morrocan mint, peppermint, spearmint, basil mint, pineapple mint and apple mint. 
Hoe oogst je?
Oogst met een schaar, laat in ieder geval één oksel aan de basis van de plant staan.
How to harvest?
Harvest with scissors, leaving at least one set of leaves at the base of the plant.

Bewaren
Kan in nat keukenpapier enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Storage
Can be kept in damp kitchen paper in the refrigerator for a few days.
Kook info
Munt is heerlijk in een verse thee, toegevoegd aan salades of in gerechten met andere lentegroenten. Een veelgebruikte combinatie is die met doperwten en asperges.
Cooking info
Mint is delicious in a fresh tea, added to salads or in dishes with other spring vegetables. A common pairing is with peas and asparagus.
Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎

Types of mint

Common mint

Watermint 

Pineapple mint

Basil mint

Applemint and spearmint photo coming soon.