Koolraap
•Swede

Over de groente
Koolraap is een koolsoort met een verdikte wortel. Het is een echte wintergroente. Koolraap wordt gekookt of gestoofd klaargemaakt. De smaak is dan ietwat zoet.
About
Swedes are a variety of cabbage with a thickened root. It is a true winter vegetable. Swedes are cooked or stewed. The flavour is then slightly sweet.
Hoe oogst je?
Trek de koolraap draaiend uit de grond. Wanneer het lastig gaat, snijdt dan af bij de worteltjes.
How to harvest?
Pull the swede out of the ground turning. If it is difficult, cut off at the roots.

Bewaren
Bewaart buiten de koelkast zeker een week en in de koelkast meerdere weken.
Storage
Keeps outside the fridge for at least a week and in the fridge for several weeks.
Kook info
Koolraap kan goed samen met andere wortelgroenten worden gecombineerd zoals wortel, knolselderij, bieten of meiraap. Je kunt ze toevoegen aan een schaal groenten die in de oven geroosterd worden met wat olie, zout, peper en gemengde kruiden.

Een andere goede mogelijkheid is: de raap koken of stomen en dan in wat olie/boter of met spekreepjes bakken en stampen tot een fijn hartig bijgerecht.

ook soep van koolraap is heerlijk.
Cooking info
Swedes can be combined well with other root vegetables such as carrot, celeriac, beetroot or turnip. You can add them to a bowl of vegetables roasted in the oven with some oil, salt, pepper and mixed herbs.

Another good option is: boil or steam the swede and then fry it in some oil/butter or with bacon strips and mash it into a fine savoury side dish.

Swede soup is also delicious.



Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎