Kardoen•CARDOON

Over de groente
Kardoen is een monumentale plant uit de artisjokfamilie. Kardoen komt in het wild voor langs de Middellandse Zee, van Marokko en Portugal tot Libië en Kroatië. Kardoen is een distel die smaakt als een bittere versie van een reuzenartisjok met kleine, stekelige bloemhoofdjes. Maar in tegenstelling tot een artisjok eet je de stengels, niet de bloemknoppen.
About
Cardoon is a monumental plant from the artichoke family. Found in the wild along the Mediterranean, from Morocco and Portugal to Libya and Croatia, a cardoon is a thistle that tastes like a bitter version of a giant artichoke with small, prickly flower heads. But unlike an artichoke, you eat the stems, not the flower buds.
Hoe oogst je?
Oogst de ribben (ze lijken op selderij) door een van de grootste buitenste stengels aan de basis af te snijden.
How to harvest?
Harvest the ribs (they look like celery) by cutting off one of biggest outer stems at the base.


Pluk! Harvest_Cardoon from Pluk on Vimeo.

Bewaren
Bewaar in een vaas met water voor een paar dagen.
Storage
Store in a vase of water for a few days.
Koken info
Nadat u de bladeren hebt verwijderd en geschild, kunt u de kardoen gratineren, of gebakken en bedekt met kaas, of in een soep verwerken.
Cooking info
After you remove the leaves and peel them, try a cardoon gratin, or fried and covered with cheese, or in a soup.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎