Kaajeskruid
•Malva

Over de plant
Kaajeskruid is een geslacht van de Malavaceae-familie, wijdverspreid in de streken van Afrika, Azië en Europa. De hele plant is eetbaar, maar bij Pluk oogsten we alleen de bloemen die in salades of als garnituur kunnen worden gebruikt. Medicinaal zou Malva de spijsvertering bevorderen.
About
Malva is a genus of the Malavaceae family, widespread across the regions of Africa, Asia and Europe. The entire plant is edible but at Pluk, we only harvest the flowers which can be used in salads or as a garnish. Medicinally, Malva is thought to aid digestion.
Hoe oogst je?
De bladeren en jonge spruiten beter voor de bloei verzamelen. De bloemen kan je bij droog weer van juni tot in de herfst oogsten.
How to harvest?
Best is to collect leaves and young shoots before flowering. Flowers can be harvested from June to autumn in dry weather.


Bewaren
Enkele dagen houdbaar in de koelkast

Kook info
De jonge bladeren en uitlopers kan je  rauw in een salade eten, maar ook net als spinazie stoven. De bloemen zijn eetbaar en worden ook gebruikt om thee van de zetten. 
Storage
Can be kept in the fridge for a few days.

Cooking info
Young leaves and offshoots can be eaten raw, e.g. in a salad, but you can also stew them like spinach.
The malva flowers are edible and can also be used to make tea.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎