Hysop
•Hyssop

Over de groente
Hysop is een winterharde, struikachtige plant. Hysop wordt zowel medicinaal als culinair ingezet. Het zou de spijsvertering bevorderen, slijm oplossen en de hoest verlichten. Maar ook diverse gerechten worden er mee op smaak gebracht.
About
Hyssop is a hardy, shrub-like plant. Hyssop is used for both medicinal and culinary purposes. It is said to aid digestion, dissolve mucus and relieve coughs. It is also used to flavour various dishes.
Hoe oogst je?
Van hysop worden meestal de bloemen geoogst. Maar ook de jonge blaadjes en delen van stengels kan je gedurende het hele jaar oogsten.
How to harvest?
The flowers of hyssop are usually harvested. However, the young leaves and parts of the stems can also be harvested throughout the year.


Bewaren
Blaadjes van hysop kan je invriezen om deze tot een jaar of zelfs langer te kunnen bewaren. Hysop is geschikt om te worden ingemaakt in het zuur (azijn) en olie. Je kunt hysop ook drogen, maar dit doe je liever niet in de zon. Dan gaan er te veel aroma's verloren. Hysop droog je het beste op een donkere en relatief koele plaats. Dit duurt iets langer, maar smaakverlies is dan minimaal.
Storage
Hyssop leaves can be frozen to preserve them for up to a year or even longer. Hyssop is suitable for pickling in vinegar and oil. You can also dry hyssop, but it is best not to do this in the sun, as too much of the aroma will be lost. Hyssop is best dried in a dark and relatively cool place. This takes a little longer, but the loss of flavour is minimal.
Kook info
Je kunt jonge stengels en blaadjes gebruiken bij de bereiding van onder andere kalfsvlees, eiersalades en kruidenboter. Je kunt het tevens gebruiken om thee van te zetten, wat goed zou werken tegen hoesten en verkoudheid. De bloemen kan je ook in salades gebruiken of als garnering toevoegen aan gerechten.
Cooking info
You can use young stems and leaves in the preparation of veal, egg salads and herb butter, among other things. You can also use it to make tea, which is said to be effective against coughs and colds. The flowers can also be used in salads or added to dishes as a garnish.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎