GROENLOF
•CHICORY

Over de groente
Groenlof is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie. De smaak kan bitter zijn. Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De wortel is dezelfde als die van de witlof, alleen de teelt is anders. De witlof wordt in het donker geteeld, waarbij de voeding enkel uit de wortel wordt gehaald.
About
Chicory is a leafy vegetable that ressembles both Belgian endive and escarole. Chicory has elongated heads with a mild, sometimes bitter taste. It can be eaten raw or cooked. The root is the same as the Belgian endive, only the cultivation is different. Belgian endive is grown in the dark, with the root providing nutrients for the crop.
Hoe oogst je?
Groenlof kun je oogsten door de krop enkele cm boven de grond af te snijden zodat er nog net wat loof blijft zitten. Het loof kan dan uitgroeien tot een volgende groenlof krop of de wortelpen wordt geoogst en kan binnen worden gehaald en in het donker verder worden opgekweekt tot witlof.
How to harvest?
You can harvest chicory by cutting off the head a few centimetres above the ground so that some of the leaves remain. The foliage can then grow into the next head of chicory, or the root bulb can be harvested and brought inside to be further cultivated in the dark into Belgian endive.


Bewaren
Bewaren in de koelkast.
Storage
Store in the fridge.
Kook info
Kan zowel rauw worden gegeten als gegratineerd, in een ovenschotel, in een stamppot en wat dacht je van een roerbakschotel.
Cooking info
Chicory can be eaten raw or gratinée, in an oven dish, in a stew or in a stir-fry.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎