Groene Hokkaido pompoen • Green Hokkaido squash

Over de groente
Kabocha, of groene Hokkaido, heeft een heerlijke zoete smaak (zoeter dan de flespompoen) en de schil is ook eetbaar. Hoewel alle pompoenen 8000-10.000 jaar geleden in Meso-Amerika werden gedomesticeerd, werd Kabocha in de jaren 1600 door Portugese handelaren via Cambodja in Japan geïntroduceerd. Hij is erg populair in Japan en wordt in verschillende gerechten gebruikt.
About
Kabocha squash, also known as Green Hokkaido, has a delicious sweet flavour, (sweeter than butternut) and the skin is edible too. Though all squashes were domesticated in Mesoamerica 8000-10,000 years ago, Kabocha was introduced to Japan in the 1600s by Portuguese traders via Cambodia. It is very popular in Japan and used in a variety of dishes.
Hoe oogst je?
Oogst pompoenen wanneer de plant afsterft en de stengel eruit ziet en aanvoelt als kurk. 
How to harvest?
Harvest pumpkins when the plant dies back and the stem of looks and feels like cork. 

Bewaren
Ongekookte Groene Hokkaido die op een koele en droge plaats wordt bewaard, kan tot 3 maanden goed blijven. Eenmaal gesneden, bewaar je ze in een luchtdichte bak in de koelkast.
Storage
Uncooked Green Hokkaido squash that is stored in a cool and dry place can stay good for up to 3 months. Once cut, store in an airtight container in the fridge. 
Kook info
In blokjes, repen, of partjes, de groene Hokkaido kan je stomen, bakken, wokken, koken, of in de oven bereiden.
Cooking info
Diced, or in wedges, the green Hokkaido can be steamed, baked, stir-fried, boiled or roasted in the oven.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎