Daslook • Wild garlic

Over de groente
Daslook, ook wilde knoflook genoemd, groeit van nature in vochtige en schaduwrijke loofbossen; jaarlijks vanaf maart komt het op en verspreidt een sterke uiengeur in zijn omgeving. De plant bloeit tussen april en juli en vervolgens verdwijnt het bovengrondse deel en blijft in de grond de bloembol achter. De bladeren van daslook kunnen rauw in salades, en in soepen gebruikt worden, ook in pesto en kruidenboter wordt het gebruikt. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen een lekkere toevoeging zijn aan vele gerechten zoals soepen, omeletten en de meeste salades.

About
Allium ursinum, also known as wild garlic, grows naturally in moist and shady deciduous forests; it comes up every year from March and gives off a strong onion smell in its surroundings. The plant flowers between April and July and then the above-ground part disappears, leaving behind the flower bulb in the ground. The leaves of wild garlic can be used raw in salads and soups, and in pesto and herb butter. The flowers are also edible and can make a nice addition to many dishes such as soups, omelettes and most salads.

Hoe oogst je?
Oogst met een schaar
How to harvest?
Harvest with scissors.

Bewaren
Daslook is, verpakt, twee dagen houdbaar in de koelkast.

Storage
Packaged, wild garlic can be kept for two days in the fridge.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎