Brandnetel • nettle

Over de plant
Brandnetel (Urtica dioica) is een plant met puntige bladeren en witte tot geelachtige bloemen. Zeer rijk aan vitamine C, heerlijk om te eten in verschillende gerechten en een gezonde ontspannende kruidenthee. Brandnetels worden traditioneel in het vroege voorjaar gegeten, omdat ze een van de eerste eetbare groene scheuten zijn die verschijnen. De brandharen verliezen hun effect wanneer de brandnetelbladeren worden gekookt of gedroogd. 
About
Stinging nettle (Urtica dioica) is a plant with pointed leaves and white to yellowish flowers. Extremely high in vitamin C, they are delicious to eat in a variety of dished and make a healthy relaxing herbal infusion. Nettles are traditionally eaten in early spring as they are one of the first edible green shoots to appear. The stinging hairs lose their effect when the nettle leaves are boiled or dried. 
Hoe oogst je? 
Oogst de jonge toppen met een paar dikke handschoenen!
How to harvest?
Harvest the young tops with a thick pair of gloves!

Bewaren
Door brandnetel te drogen zijn ze lang houdbaar in een afgesloten bakje. Brandnetel kan ook worden ingevroren door het eerst kort te blancheren.
Storage
By drying nettle, they can be kept for a long time in a closed container. Nettle can also be frozen by blanching it shortly.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎