bonenkruid
•summer savory

Over de groente
Bonenkruid is een meerjarige plant. Het wordt in het Frans ‘herbe du bonheur’ genoemd vanwege zijn prikkelende, stimulerende werking. Sinds de oudheid werd het gebruikt in liefdesdrankjes; het zou een natuurlijk afrodisiacum zijn. In de keuken en voor de algemene gezondheid niet te missen, dus!
About
Savory is a perennial plant. It is called "herbe du bonheur" in French because of its pungent, stimulating effect. Since ancient times it has been used in love potions; it is said to be a natural aphrodisiac. In the kitchen and for general health, therefore, not to be missed!
Hoe oogst je?
Oogst de jonge bladeren.
How to harvest?
Harvest the young leaves.


Bewaren
Bewaar in de koelkast in een afgesloten bakje of hang te drogen op een plek uit de zon (bewaar in een dichte pot na het drogen).
Storage
Store in the refrigerator in a sealed container or hang to dry in a place out of the sun (store in a sealed jar after drying).
Koken info
Gebruik de verse of gedroogde blaadjes bij bonen. Het kan toegevoegd worden aan het kookwater (om de vertering te bevorderen), maar ook net voor het opdienen fijngesneden als smaakmaker. Bonenkruid toevoegen in het kookwater van groenten verdrijft de soms sterke, onaangename kooklucht. Bonenkruid smaakt ook prima in soepen, sauzen en stamppot.
Cooking info
Use the fresh or dried leaves with beans. It can be added to the cooking water (to aid digestion), or chopped just before serving as a flavoring. Adding savory in the cooking water of vegetables dispels the sometimes strong, unpleasant cooking smell. Savory also tastes great in soups, sauces and stews.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎