Bindsla•ROMAINE

Over de groente
Bindsla wordt ook wel romeinse sla of romaine genoemd. Van oorsprong werd bindsla rond het middellandse zeegebied geteeld, maar later in heel Europa en in Noord-Amerika. Bindsla werd in de traditionele teelt ongeveer tien dagen voor het oogsten dicht gebonden, zodat de bladeren geler van kleur werden.
De groei van bindsla is niet als gewone sla, die in een krop op een roos bladeren groeit, maar bindsla groeit verticaal omhoog. We kennen rassen die groen, rood of groen-rood gevlekt zijn. Het heeft een textuur tussen mals en knapperig in en bevat vitamine C en bètacaroteen. Bindsla is de basis van de beroemde Caesarsalade, maar kan ook worden gestoofd.
About
Romaine lettuce is also known as Little Gem. Originally, romaine lettuce was cultivated around the Mediter-ranean Sea, but later throughout Europe and in North America. In traditional cultivation, romaine lettuce was tied up about ten days before harvesting, so that the leaves became more yellow in colour. The growth of romaine lettuce is not like normal lettuce, which grows in a head on a rose of leaves, but romaine lettuce grows vertically upwards. We know varieties that are green, red or green-red spotted. It has a texture between tender and crispy and contains vitamin C and beta-carotene. Romaine lettuce is the basis of the famous Caesar salad, but can also be grilled and sauteed.
Hoe oogst je?
Afsnijden op grondniveau of enkele centimeters boven de grond, afhankelijk van of de boeren willen dat het opnieuw groeit (ze zullen het vertellen!)
How to harvest?
Cut off at soil level or a few centimeters above the ground, depending on whether the farmers want it to regrow (they will tell you!)


Bewaren
Bindsla is enkele dagen, onafgesloten, houdbaar in de koelkast.
Storage
Romaine lettuce can be kept for a few days in the refrigerator, unsealed.

Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎