BIETEN
•BEETROOT

Over de groente
De biet vindt zijn oorsprong in de “strandbiet”, een wilde plant uit het Middellandse Zeegebied. Door de Romeinen is deze verspreid in Europa. De rode biet, zoals we hem vandaag de dag kennen, stamt uit de negentiende eeuw. Ze vallen niet onder knollen, maar onder wortels. Het zijn de gezwollen hoofdwortels van de plant, die we biet noemen. Varianten op de rode biet zijn de gele biet en de chioggia biet (wit met felroze kringen).
About
Beet has its origin in the "sea beet", a wild plant from the Mediterranean region. The Romans spread it in Europe. The red beet, as we know it today, dates back to the nineteenth century. They do not fall under tuber vegetables, but under root vegetables. It is the swollen main roots of the plant that we call beet. Variants of the red beet are the yellow beet and the chioggia beet (white with bright pink circles).

Hoe oogst je?
Trek het grootste exemplaar voorzichtig uit de grond. Houd de kleinere bieten daarnaast vast zodat ze niet uit de grond springen.
How to harvest?
Look for a big beet and  pull out of the ground gently, making sure to hold the smaller beets around it so they don’t pop out of the ground.


Bewaren
Bieten zijn ongeveer een week houdbaar, in een papieren of plastic tasje in de koelkast.
Storage
Beets will keep for about a week, in a paper or plastic bag in the refrigerator.
Kook info
De biet kan worden gekookt, verwijder de schil vóór of na het koken. Mooi loof kan ook worden gegeten als snijbiet.
Cooking info
Beets can be cooked, remove the skin before or after cooking. Fresh looking leaves can also be eaten as chard.


Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎