bergsteentijm • Mountain Rock Thyme

Over de plant
Ondanks de naam is dit kruid geen familie van de tijm, maar van de bonenkruid. Het is zeer aromatisch en heeft een warme muntachtige geur met hints van tijm en kamfer. Het is aangenaam kruidig, peperachtig met een vleugje bitterheid. Het wordt veel gebruikt als kruid in het Middellandse Zeegebied. 
About
Calamintha Sylvatica, also known as mountain calamint. This herb belongs to the Lamiaceae, mint or sage family, and is related to Savory.
Mountain rock thyme is very aromatic and has a warm minty smell with hints of thyme and camphor. It is pleasantly spicy, peppery with a hint of bitterness. It is widely used as a herb in the mediterranean.
Hoe oogst je?
Oogst volgens het aantal knooppunten/armpitten dat op het oogstbord is aangegeven. Gebruik een schaar
How to harvest?
Harvest by number of nodes/armpits specified on the harvest board. Use scissors

Bewaren
Kan in nat keukenpapier enkele dagen in de koelkast bewaard worden.
Storage
Can be kept in damp kitchen paper in the refrigerator for a few days.
Kook info
Bergsteentijm gaat goed samen met de meeste groenten, vooral paddenstoelen, en kan aan de meeste gerechten worden toegevoegd of er kan gewoon kruidenthee van worden gemaakt. De bladeren kunnen gedroogd worden en behouden hun smaak, de bloemen zijn ook eetbaar.

Cooking info
Mountain rock thyme or mountain calamint goes well with most vegetables, especially mushrooms, and can be added to most dishes or simply prepared as a herbal tea. The leaves can be dried and will still retain their flavour, the flowers are also edible.
Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎