KRUL Andijvie•Curly Escarole

Over de groente
Andijvie is zeer verwant aan witlof, die voor de bladeren gekweekt wordt. Het blad is bitterder en ook dikker dan dat van kropsla, echter is het zo dat de groeiwijze van andijvie wel sterk vergelijkbaar. Andijvie vormt net als kropsla een krop, maar deze is minder vol en losser van stuk.
Andijvie kent de variant Frisée, ook wel krulandijvie genoemd, met lichtgroene gekrulde bladeren.
Met name de buitenste groene bladeren zitten vol met vitamines en mineralen; de bitterstof is erg gezond. We eten (krul)andijvie rauw of gekookt, het is ook erg lekker in stamppotten.
About
Escarole is very closely related to endive, which is grown for its leaves. The leaves are more bitter and also thicker than those of head lettuce, but the growth habit of the escarole is very similar. Escarole forms a head just like head lettuce, but it is less full and looser. There is a variety of endive known as Frisée or curled escarole, with light green curled leaves. The outer green leaves in particular are full of vitamins and minerals; the bitter substance is very healthy. We usually eat frisée raw and ordinary escarole both raw and cooked, but it is also very popular in stews.


Hoe oogst je?
How to harvest?

Pluk! Harvest_Endive from Pluk on Vimeo.


Bewaren
Andijvie kan enkele dagen in de k oelkast bewaard in een plastic of papieren zakje.
Storage
Escarole can be kept in a plastic/paper bag in the refrigerator for a few days.

Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎