Aardappel • Potato

Over de groente
Net als paprika, aubergine en tomaat hoort de aardappel tot de nachtschade familie. Door de voedingsstoffen, met name koolhydraten (in de vorm van zetmeel), wordt de aardappel van in de categorie van brood en graan geplaatst.
De aardappel werd vanaf de tweede eeuw in het Andesgebergte geteeld. Hij is pas vanaf de zeventiende eeuw, door de Spanjaarden, in Europa geïntroduceerd. En pas vanaf de negentiende eeuw werd de aardappel pas populair als eetbaar gewas.
Bij het telen van aardappels gaat er één pootaardappel in de grond, waaruit vervolgens een aardappelplant groeit. De plant ontwikkelt ondergrondse stengels (stolonen) en aan het uiteinde hiervan vormt zich een nieuwe aardappel. Gemiddeld brengt één aardappelplant een tot twee kilo aardappels voort.
Hoewel de aardappel vitamine c bevat en daardoor goed zijn voor de gezondheid, zijn het blad, de bloem en de bes van de aardappel giftig.

We hebben dit jaar twee soorten voor jullie. De eerste is de Carolus, met een fijne lichtgele schil en melkachtig vruchtvlees, en de tweede de beroemde Alouette met rode schil. Beide staan bekend om hun veelzijdigheid in de keuken, dus je kunt aan de slag met het koken, pureren of poffen van de Pluk-aardappelen.
About
Like peppers, aubergines and tomatoes, potatoes belong to the nightshade family. Because of its nutrients, especially carbohydrates (in the form of starch), the potato is often placed in the category of bread and grains. The potato was cultivated in the Andes from the second century onwards. It was only introduced into Europe by the Spaniards in the seventeenth century. And it was only in the nineteenth century that the potato became popular as an edible crop. When potatoes are grown, one seed potato is planted in the ground, from which a potato plant then grows. The plant develops underground stems (stolons) and at the end of these stems a new potato is formed. On average, one potato plant produces one to two kilos of potatoes. Although the potato contains vitamin C and is therefore good for your health, the leaf, flower and berry of the potato are poisonous.

We have this year two varieties for you. The first being the Carolus potato, with a fine pale yellow skin and milky flesh, and the second the famous red skinned Alouette. Both are known to be versatile in the kitchen, so it’s possible to boil, mash or roast all pluk potato’s this year.
Hoe oogst je?
How to harvest?



Bewaren
Aardappel kunnen het best koel, donker, droog en luchtige plaats bewaard worden, tussen de 4 en de 10 graden Celsius. Zorg ervoor dat ze niet nat worden opgeslagen vanwege kans op rotting; en dat er geen licht bij de aardappels kan komen, omdat ze anders groen en niet-eetbaar worden.
Storage
Potatoes are best stored in a cool, dark, dry and airy place, between 4 and 10 degrees Celsius. Make sure they are not stored wet, because of the risk of rotting; and that no light can reach the potatoes, otherwise they will become green and inedible.

Have a recipe you would like to share?
Email us and we can add it to the list! ︎